onsdag 25. april 2012

Norrønt avsluttes

Hei og hoppsann. Visste dere at den norrøne litteraturen er skrevet på det latinske alfabetet? Det latinske alfabetet kom til Norge med kristendommen på 1000- tallet.I dag kan vi se at ikke alle bokstavene finnes i det moderne språket. Vi har ó, þ , ð  , ę, ǫ , h, f og k. Alle disse finnes ikke i vårt alfabet i dag. Nei, ikke h, f eller k heller. Uttalen er annerledes fra det vi har i dag.

Norrønt er et kasusspråk.Vet dere egentlig hva kasusspråk er? Vi kan si at det norrøne språket kan se på bøyningsformen av et ord om det er for eksempel subjekt eller objekt, har genetivsform eller kommer etter en preposisjon. Norrønt har fire ulike kasus; Nominativ - subjekt, Genitiv - eieform og etter preposisjon til, Dativ - indirekte objekt og etter noen preposisjoner og Akkusativ - direkte objekt og etter noen preposisjoner. I det moderne språket har vi bare rester av kasussytemet. Fortsatt blir det tatt i bruk til fjells eller til sjøs. Mer som vi ser er forskjellig fra moderne norsk er verb. Verbene i norrønt språk har flere bøyningsmåter.

//google

Norrønt har en friere ordstilling og man kan bytte ord uten at det endrer mening. Moderne norsk har ofte fast plass. Hvis vi endrer ordstilling i moderne norsk vil som oftest setningen få en helt annen betydning. Men hvorfor klarer da det norrøne språket å ha samme betydning uansett ordstilling? Jo, dette er fordi det er endelsen på substantivene som sier hvem som gjør hva. Vi finner mye like ord blant norrønt og moderne norsk som gjør at vi får en lettere forståelse av språket.

Men hvorfor gikk det norrøne språk til grunne? Rundt 1350 herjet Svartedauden i Norge som svekket landet og folketallet ble kraftig redusert. Overklassen var de som var skrivekyndig i landet. De ble utryddet som gjorde at mye av skrivekunsten forvant og ressursene til kulturliv ble borte. Svenske, danske og nordtyske adelsmenn inngiftet seg til restene av den norske andelen som gjorde at det var utlendinger som tok over store deler av makten i Norge. Orginal litteratur på norsk ble ikke lenger skrevet, kun til adiministrasjon og handel. Da Norge kom under dansk styre, forsvant språket.

//google

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar