onsdag 8. februar 2012

Går tilbake til norrøn tid...

Hei! Vet dere hva? Nå skal dere få vite om norrøn tid. Norrøn tid tar del av Norges historie, så dere vil nå få lære om Norge og vår edle historie.

Norrøn tid kom i år 880.En mann som het Ottar var på reise under denne tiden. Ottar bodde lengst mot nord. Det kunne vært så langt nord som i Troms. Han var på besøk hos kong Alfreds hoff i England, der han ble godtatt med å fortelle om sin lange sjøreise som har gitt han mange opplevelser underveis. Blant annet hadde han lagd seg opp en mening om at Norge var langt og smalt. Det var Ottar som var den første nordmannen som kom med beretningen om tilhørighet til et folk og et geografisk område. Da Ottar talte til kongen var det ingen problem å snakke med den engelske kongen på eget språk, siden England, Irland, Vesterhaveøyene og Norden hadde felles språkområde.


//google Ottar sin reise
Under Ottar sitt liv var midt i vikingtiden. Vikingene var kjent for å være brutale mordere og voldtekstmenn, men også dyktige skipsbyggere og handelsfolk. I år 860 kom de norske vikingene til Island, der de bosatte seg. Fra før av levde det noen irske munker der, men ellers var det ubebodd. Mellom 15 000 til 20 000 bosatte seg i Island i tiårene etter 860. Norge og Island fikk så tette bånd at man regnet de som et felles kulturområde. Denne tiden skapte den norrøne tid med norrønt språk, litteratur og mytologi.

//google
I det norrøne samfunnet var ære og hevn sentrale verdier. Ved at en person ble drept hevnes det med blodhevn. Konflikten kunne pågå i evigheter ettersom at de levde i et ættesamfunn i Island. En ætt var en slekt som var knyttet til en eller flere gårder. Dersom man døde en ærefull død i strid, ville minnet ditt leve videre. Folket fikk etter hvert løst konflikter på fredeligere måte, ved å legge sakene fram på lokale ting. Islendingene fikk et Allting i 930 som skulle være med på å ha lovgivende og dømmende myndighet over hele øya. Det var krigeridealer som hadde mest makt. Det krevde at de var dyktig i våpenbruk og idrett og modig og listig. Ikke minst var det viktig å beholde æren.

//google Vikingene kan være veldig voldsomme
I den før kristne religionen fantes det gode og onde krefter. Gudene representerte det gode, mens jotnene tilsa de onde kreftene. Odin var den fremste guden. Han var både mektig og allvitende. Man så på Odin som ideal for hvordan en ekte viking skulle være.

//google Odin
Tor var barnet til Odin og Jord. Det var han som forsvarte mennesker mot jotner og troll med hjelp fra sin hammer, Mjolne. Hammeren ga han mye krefter; både endre størrelse og vær og til å drepe. Uansett hva den ble brukt til ville den alltid returnere til Tor. Balder var Odin sin andre sønn som var guden for godhet og uskyld.

//google Tor lager tordenvær med hammeren
Loke var den merkeligste av alle guder. Siden han har fosterbroskap til Odin, holdt han til med gudene. Likevel kunne Loke være gudenes fiende når det virkelig gjaldt. Han hadde tre grusomme barn, han hadde fått med en trollkvinne: Fenrisulven, Midgardsormen og Hel.

//google Loke
Jotnene var en fiende til både gudene og menneskene. De var ville og store, ofte med flere hender og hoder, mørk hud og svart hår.
//google Tor og Migardsormen

1 kommentar:

  1. God repetisjon og innføring i Norrøn mytologi. Og interessent å lese at de kommuniserte på samme språk i de tider. Det hadde vært mye enklere om vi fortsatt hadde slik?

    SvarSlett