onsdag 15. februar 2012

Trymskvida

Da har vi fått lekse å skrive om Trymskvida. Det er bare en grunn til det; rett og slett fordi vi holder på med norrønt.

Før dere starter med å lese, tenker jeg at dere syns det er litt enklere hvis dere vet litt om Trymskvida. Eller kanskje noen til og med kan litt om det fra før av? Uansett.

Trymskvida er fra Den Eldra Edda, som altså vil si at Trymskvida er et eddadikt. Men hvor lenge siden er det egentlig siden det ble skrevet? Til og med forskerne kan si seg uenige her.Det sies at diktet trolig er overlevert muntlig i flere hundre år før  det ble nedskrevt av prester og munker på Island rundt 1200-tallet.

Trymskvida snakker om flere som dere kanskje ikke vet så mye om?
  • Tor forsvarte mennesker mot jotner og troll
  • Loke hadde fosterbrorskap til Odin(den mektigste guden), derfor holdt han til med gudene, men likevel kunne Loke være gudenes fiende når det virkelig gjaldt
  • Trym er jotnenes konge
  • Frøya er fruktbarhet- og kjærlighetsgudinnen
Fint, da har dere fått en liten påminnelse eller kanskje ny kunnskap(?), så da skal dere være så heldig å få høre om Trymskvida. 
Trymskvida forteller oss om Tor som en dag mister hammeren sin. Når Tor forteller dette til Loke, ønsker han å hjelpe. Hammeren var veldig viktig for at de kunne forsvare seg mot jotnene hvis det var fare for at de ville ta over Åsgård. Loke fløy til Jotunheimen for å spørre om hvor den forsvunnede hammeren var. Trym visste godt hvor den var. Han hadde visst gravd den 8 mil under jorda slik at ingen skulle finne den før han fikk Frøya til brud. Dette tenkte både Tor og Loke skulle bli enkelt, men Frøya ville absolutt ikke gifte seg med Trym. Hva skulle Tor gjøre da? Jo, han kledde seg like gjerne ut som Frøya og fikk Loke til å være tjenestepiken, så bar det til Jotunheimen. Med en gang Trym fikk vite at han skulle få Frøya til sin kone, fikk han stelt i stand bryllupsfest. Rett da Trym skulle få "Frøya" til sin "kone", får de tak i hammeren å dreper først Trym, tusse-drotten og alle jotnene.

1 kommentar: